Mazanec z celozrnné mouky

Mazanec z celozrnné mouky

Klasický babiččin recept s několika zaměněnými ingrediencemi .

Příprava receptu

Doba pečení: 40 min Počet porcí: 2 mazance

 

Narozdíl od mazance z bílé mouky zasytí a dodá živiny navíc!

 

Ingredience:

750 g celozrnné mouky

120 – 150 g erythritolu

250 ml mléka

170 g sádla nebo másla

2 vejce + jedno na potření

1 kostka droždí

2 lžíce rumu

1 – 2 hrsti plátků mandlí

1 – 2 hrsti rozinek

lžička nastrouhané citrónové kůry

špetka soli

lžíce medu nebo cukru na vytvoření kvásku

 

Postup:

  1. Nejprve si vytvoříme kvásek. Kostku droždí nadrobíme do misky, přidáme 150 ml vlažného mléka, lžíci mouky a lžíci medu nebo cukru.
  2. V míse smícháme mouku, erythritol, špetku soli, mandle, rozinky a citrónovou kůru.
  3. K suchým ingrediencím přimícháme zbytek mléka, rozpuštěné máslo, vejce, rum. Nakonec přimícháme kvásek.
  4. Těsto prohněteme a necháme hodinu a půl kynout pod čistou utěrkou.
  5. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a vytvarujeme bochánky. Položíme je na plech vyložený pěčícím papírem.
  6. Na bocháncích nožem vyřízneme kříž, pomažeme vajíčkem a ozdobíme plátky mandlí.
  7. Pečeme 10 minut na 200 °C, potom snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě 20 – 30 minut.
  8. Necháme vychladnout, posypeme kokosovou moučkou a nakrájíme.

 

TIP: Celozrnnou mouku použijte ječnou nebo pšeničnou.

 

Závěr a souhrn k vytisknutí

Vytvoříme si kvásek, ten smícháme s ostatními ingrediencemi.  Necháme 1,5 hodiny kynout. Vytvoříme dva bochánky, na kterých vytvoříme kříž, pomažeme je vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme 10 minut na 200 °C a poté ještě 20 – 30 minut na 150 °C.

 

Mazanec z celozrnné mouky

Cook Time40 mins
Servings: 2 mazance

Ingredients

  • 750 g celozrnné mouky
  • 120 - 150 g erythritolu
  • 250 ml mléka
  • 170 g sádla (nebo másla)
  • 2 + 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce rumu
  • 1 - 2 hrsti plátků mandlí
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce medu (nebo cukru)

Instructions

  • Nejprve si vytvoříme kvásek. Kostku droždí nadrobíme do misky, přidáme 150 ml vlažného mléka, lžíci mouky a lžíci medu nebo cukru.
  • V míse smícháme mouku, erythritol, špetku soli, mandle, rozinky a citrónovou kůru.
  • K suchým ingrediencím přimícháme zbytek mléka, rozpuštěné máslo, vejce, rum. Nakonec přimícháme kvásek.
  • Těsto prohněteme a necháme hodinu a půl kynout pod čistou utěrkou.
  • Těsto rozdělíme na dvě poloviny a vytvarujeme bochánky. Položíme je na plech vyložený pěčícím papírem.Na bocháncích nožem vyřízneme kříž, pomažeme vajíčkem a ozdobíme plátky mandlí.
  • Pečeme 10 minut na 200 °C, potom snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě 20 - 30 minut.
  • Necháme vychladnout, posypeme kokosovou moučkou a nakrájíme.
No Comments

Post A Comment