Go Back

Mazanec z celozrnné mouky

Cook Time 40 minutes
Servings 2 mazance

Ingredients
  

  • 750 g celozrnné mouky
  • 120 - 150 g erythritolu
  • 250 ml mléka
  • 170 g sádla (nebo másla)
  • 2 + 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce rumu
  • 1 - 2 hrsti plátků mandlí
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce medu (nebo cukru)

Instructions
 

  • Nejprve si vytvoříme kvásek. Kostku droždí nadrobíme do misky, přidáme 150 ml vlažného mléka, lžíci mouky a lžíci medu nebo cukru.
  • V míse smícháme mouku, erythritol, špetku soli, mandle, rozinky a citrónovou kůru.
  • K suchým ingrediencím přimícháme zbytek mléka, rozpuštěné máslo, vejce, rum. Nakonec přimícháme kvásek.
  • Těsto prohněteme a necháme hodinu a půl kynout pod čistou utěrkou.
  • Těsto rozdělíme na dvě poloviny a vytvarujeme bochánky. Položíme je na plech vyložený pěčícím papírem.Na bocháncích nožem vyřízneme kříž, pomažeme vajíčkem a ozdobíme plátky mandlí.
  • Pečeme 10 minut na 200 °C, potom snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě 20 - 30 minut.
  • Necháme vychladnout, posypeme kokosovou moučkou a nakrájíme.