GAPS část druhá

GAPS část druhá

V prvním článku jsem popisovala, co to GAPS terapeutický protokol je, co obsahují jednotlivé fáze a v neposlední řadě mé pocity, které jsem v prvních fázích úvodní diety měla. V tomto článku navážu na fáze další, opět krátce shrnu, jak jsem se cítila a popíši, jak mi během GAPS kolísal krevní cukr.

Proč jsem se rozhodla s GAPS začít si můžete přečíst v prvním článku zde.

 

MOJE ZKUŠENOST

Ve druhé fázi úvodní diety jsem začala zařazovat žloutky. Nejprve jeden syrový žloutek do každé polévky, pak jsem postupně přidávala, až jsem byla schopna sníst asi 6 žloutků denně. Pokud by někomu žloutek dobře nedělal, je třeba ho zařazovat opravdu opatrně, klidně začít jen po lžičkách a přidávat po troškách. Poté jsem začala zkoušet zavádět i celé vejce na měkko, kde žloutek je skoro syrový, bílek musí být uvařený. Naštěstí ani to mi žádný problém neudělalo. Ve druhé fázi se již můžou i dušené pokrmy, ke všemu je však nutné pít hrneček vývaru. V této fázi jsem byla asi 35 dní, poté jsem přešla do fáze 3.

Ve 3. fázi jsem postupně zařadila zralé avokádo rozmačkané vidličkou. Ze začátku asi jen 2 lžičky, poté jsem přidávala na množství. Po nějaké době se může začít jíst i samotné. Po tolerování avokáda jsem do jídelníčku zařadila dýňové lívance. Skládají se ze tří surovin, a to z dýňového pyré, ořechového másla a vajíček. Připravují se na sádle nebo ghí a nesmí být připálené, jen lehce opečené. V této fázi se zařazují i míchaná vajíčka na cibulce, které se dělají na velkém množství tuku. Na ty jsem se opravdu těšila! Ne z důvodu, že bych vývary přestala mít ráda, ale těšila jsem se na větší rozmanitost. Také jsem začala postupně jíst kysané zelí a udělala jsem si domácí kefír. Ten jsem zařazovala opravdu po lžičkách a čekala na reakci. Jednu dobu se mi glykémie zvedaly, ale nepřišla jsem na to, jestli to bylo opravdu z kefíru. Se sportem to stále bylo slabé. Byla jsem hodně unavená a pokud jsem šla běhat nebo se snažila o větší fyzickou aktivitu, glykémie mi šla rychle nahoru. Přikládala jsem to ke stresu, kdy tělo si zvyklo být v klidu a najednou na rychlý pohyb nebylo zvyklé. Hodně jsem chodila na procházky a do přírody. V této fázi jsem byla asi 12 dní.

 

 

Následovala fáze 4., kde už si troufám říct, že je to pohoda, oproti těm minulým. Zařazuje se zde pečené a grilované maso, vařená zelenina. Do jídla se přidává olivový olej, ke všemu se konzumuje vývar. Pijí se zeleninové šťávy, například celerová, mrkvová nebo ze zelí. Pekla jsem si i gaps chlebík, který je pouze z mletých ořechů, vajec a dýňového pyré. Dá se udělat jak nasladko, tak naslano, do kterého lze ještě přidat sůl a třeba česnek. V této fáze jsem byla asi 10 dní.

V 5. a 6. fázi se zařazují povařená jablka, hrušky, později i ovoce syrové. různá pyré. Ty jsem nezařazovala, protože ani na nízkosacharidové stravě jsem toto ovoce nejedla a musela bych na ně aplikovat velké množství inzulinu. Zařadila jsem syrovou zeleninu, jako jsou rajčata, salát, paprika nebo okurka.

Po 6 fázích se přechází na tzv. plnou dietu, která by měla trvat až 2 roky. Pro mě to již ale není velký rozdíl, je to skoro stejné jako klasická nízkosacharidová strava.

 

Abych nezapomněla! Každý den piju k jednotlivým jídlům trochu šťávy z kysaného zelí, řepy nebo mrkve. Z doplňků stravy užívám vitamin C, dále olej z tresčích jater a probiotika. Z hub užívám Coriolus a Enoki.

Jaké pociťuji změny a zlepšení?

Musím se přiznat, že je mi obecně mnohem lépe psychicky. Nemívala jsem s tím až tak velký problém, ale i tak má každý někdy svou horší náladu, teď ale pociťuji, že je mi opravdu lépe. Celé 3 měsíce byly zajímavé v tom, jak „reagovala cukrovka“. Baví mě zkoušet a pozorovat nové věci, hlavně z pohledu, jak na ně reaguje krevní cukr. V blízké době bych chtěla zkusit i delší půst, který věřím, že mi také pomůže. Hodně se mi zlepšila pleť, nikde nemám žádné akné, a to ani během menstruace, během které se vždy nějaký ten pupínek objevil.

Otázky od Vás:

 

Jak dlouho ještě na GAPS budeš?

Nyní jsem již na plné dietě, která se od mého běžného stravování téměř neliší. Žádné z jídel mi nedělalo problém, že což jsem opravdu moc ráda.

Co každý den teď jíš?

V tuto chvíli je to vlastně dost podobné, jako tomu bylo před tím, než jsem s GAPS začala.  Jediný rozdíl od nízkosacharidové stravy, na kterou jsem byla zvyklá, je to, že každý den piju vývar a dělám si domácí kefír. Mléčné výrobky jinak zatím nejím vůbec. Ke snídani mám vždy vajíčka, ať už míchaná nebo volské oko, k tomu avokádo, zelí, čerstvou zeleninu, ořechy. K obědu je to buď obložený vývar, nebo nějaké maso/ryba se zeleninou a k večeři to samé.

Už nejsi tolik unavená?

Přesně tak, už ne. Byla jsem hodně unavená v 1. a 2. fázi úvodní diety, kdy jsem spala klidně 10 hodin. Teď už je to ale opět jako dříve, a spím svých 8, někdy i 9 hodin, podle toho, kolik zrovna tělo potřebuje.

Sportuje se ti už lépe?

Určitě. První 2 měsíce jsem omezila veškerý náročný pohyb a nechala si jen procházky. Nyní, po 3 měsících jsem opět začala běhat, chodit na tréninky (stolní tenis a squash). První dny, kdy to pro tělo bylo ,,nové,, tak šla glykémie lehce nahoru. Opět to přikládám stresovým hormonům, které se vyplavily a zvedly mi glykémii. Ale po pár dnech si tělo opět zvyklo a nyní je to už zase jako dřív.

Měla jsi někdy během té doby hypoglykémii?

Naštěstí ani jednou. Bála jsem se toho ze začátku, protože jsem moc nevěděla, co bych si kromě mrkve dala 😀 ale tím, že byla karanténa a byla jsem dost doma, tak jsem to naštěstí měla stále pod kontrolou.

 

Ukázky ze senzorů, měřící krevní cukr:

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment